Tuinontwerpbureau en kwekerij Valentijn

Home Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud Bedrijven Kwekerij Contact


Inhoud:
Vlinder -en bijenplanten               
Mooie, andere vaste planten                   
Siergrassen                                  
Keukenkruiden    
        




Vlinder -en bijenplanten

 Achillea millefolium ‘Cloth of Gold’- duizendblad

 Zowel de nederlandse naam als het latijnse millefolium wijzen op het zeer fijn verdeelde blad (duizend blaadjes). Duizendblad groeit op zonnige plaatsen en doet het prima op schrale grond.

Dit is een betrouwbare gele duizendblad. Dit in tegenstelling tot heel veel achillea’s die de afgelopen jaren op de markt zijn verschenen.

Ajuga reptans ‘Catlins Giant’- zenegroen

Een bekende bodembedekker. Omgekeerd eirond blad. ‘Catlin Giant’ heeft zoals de naam doet vermoeden grote bladeren, de kleur van de bladeren is roodbruin. In mei- juni verschijnen de blauwe lipbloemen. Zenegroen trekt vlinders aan en kan ook in de schaduw staan.

Allium senescens- sierui

Door z’n textuur is een groep alliums in de border aanbevelenswaardig.

Allium senescens is een lage, sterke allium. Tijdens de bloei mooie, roze bolletjes.

Armeria maritima ‘Splendens’- engels gras

Bekende randplant. Grasachtige plant die met rozerode bloempjes in mei en juni bloeit.

Asphodeline lutea- jonkerlelie

Een sterke plant op doorlatende grond. Toepassen voor de vorm van de plant. De plant heeft lelieachtig blad. Tijdens de bloei komt daar een aantal gele ‘knotsen’ op te staan, die een lange tijd mooi blijven. Mooie, aparte vast plant, die je weinig tegenkomt.

Aster ericoides ‘Pink Star’- aster

Een kleinbloemige herfstaster. Bossig, ‘Pink Star’ bloeit roze en wordt ± 100 cm. Uitkijken in de border met asters die woekeren, doet “pink Star’ niet. Asters met mate toegepast versterken de herfstborder.

Buphthalum salicifolium ‘Dora’- koeieogen

Een goede stevige borderplant met in juli-augustus goudgele hoofdjes met lintbloe­men. De bloemen zijn houdbaar op water. Lijken pretentieloos, maar ik wordt er elk jaar weer vrolijk van in de weken dat ze bloeien.

Calamintha nepeta- steenthijm

Als je haar aanraakt ruikt ze heerlijk fris-muntig. Past met haar 30 cm. mooi voor in de nazomer -en herfstborder. Ze neemt even een aanloopje en bloeit dan rijk en langdurig. Niet slecht dus, die steenthijm.

Campanula lactiflora ‘Prichard’s Variety’- klokjesbloem

Veel campanula’s doen het niet echt goed op het zand. Deze soort wel. Bloeit tamelijk lang voor een campanula en trekt ook nog eens hommels en bijen.

Caryopteris divaricata- caryopteris

Deze keer caryopteris niet als heester, maar als vaste plant.

Een gezonde, vaste plant met in de nazomer een tamelijk lange bloeitijd met bloemetjes aan langere stelen die wel wat van viooltjes weg hebben.

Centaurea montana- bergkorenbloem

Uit de europese bergen afkomstige korenbloem. Langwerpig blad met daarboven blauwe bloemen. In tegenstelling tot vele andere centaurea-soorten een solide plant. Een vrolijke voor in de voorjaarsborder.

Dipsacus sylvestris- kaardebol

De enige, echte tweejarige plant in deze catalogus. Er staat ook nog de ‘tweejarige’ stokroos in de catalogus, maar die gaat meestal wat langer mee. Reusachtige planten met tegenoverstaand, aan de voet vergroeid blad waarin een poeltje water blijft staan. Grote eivormige gestekelde bloeiwijze. Aantrekkelijk voor vlinders, bijen, puttertjes en liefhebbers van winterboeketten. Zaait zich uit.

Doronicum orientale ‘Magnificum’- voorjaarszonnebloem

Een voorjaarszonnebloem die in april bloeit. De bloem is fijn, brengt met haar gele bloemen zon in de voorjaarsborder.

Echinacea purpurea ‘Alba’- zonnehoed

Ook bij de echinacea’s zijn de afgelopen jaren veel nieuwe introductie’s op de markt verschenen. Velen vallen na een jaartje of twee weg. Echinacea purpurea ‘Alba’ zie ik als de sterkste onder de echinacea’s.

Echinops ritro ‘Veitch’s Blue’- kogeldistel

Voor een stevig accent in de border met haar blauwe kegels, die ook nog na de bloei staan. Zaait zich niet uit.

Geranium nodosum- ooievaarsbek

Een geranium met mooi blad, zaait zich niet uit. Leuke lilaroze bloemen en doet het ook nog in de schaduw. Kortom een goede weefplant voor de border.

Helenium ‘El Dorado’- zonnekruid

Een krachtige helenium met duidelijk gele bloemen. De bloemen van ‘El Dorado’ houden het lang in de tuin en houden het ook lang op de vaas.

Helenium ‘Sahin’s Early Flower’- zonnekruid

Een helenium die voor een helenium lang doorbloeit. Sahin’s Early Flower begint al aan het begin van de zomer en bloeit tot eind augustus door. Een stevige zonnekruid met oranjerode straalbloemen.

Helenium autumnale ‘Praecox’- zonnekruid

Een ouderwetse tuinplant en een must in de najaarsborder. Warme gele, rode en bruine kleuren die uw tuin in dit jaargetijde een zonnig karakter geven. Zonnekruid is een goede insektenlokker. Deze plant niet doen als u veel slakken in de tuin heeft.

Knautia macedonia- beemdkroon

In het assortiment omdat de donker bordeaux-rode bloemen bloedmooi zijn. Overleeft helaas niet al de winters. Voor de ‘natuurlijke’ tuiniers onder ons niet al te slecht nieuws, want deze knautia zaait zich bescheiden uit.

Lunaria rediva- vaste judaspenning

Deze judaspenning is voor mensen die van vastigheid houden. Lunaria rediva is in alles wat subtieler dan haar bekende éénjarige soortgenoot.

Lythrum salicaria ‘Rote hybriden’- kattestaart

Luchtig groeiende planten met opgaande vertakkende stelen die aarvormig bloeien met karmijnroze bloemen. Ze zijn bekend als planten voor vochtige plekken. Doet het even als de ‘vochtig’ bekend staande valeriaan goed op de zandgrond van de Wageningse Eng.

Nepeta faassenii- kattekruid

De violetblauwe bloemen kombineert mooi met het grijsgroene blad. Het blad is aromatisch. Een waardevolle randplant voor de border. Voor een tweede bloei terugsnijden na de eerste bloei.

Persicaria amplexicaule ‘Firetail’- duizendknoop

Mag je deze duizendknoop missen in de najaarstuin? Begint de eerste helft van augustus te bloeien en gaat dan lang door. Vlammend warm rood, door de spichtige bloeiaren dan wel lijft duidelijk aanwezig maar niet opzichtig. Doet het zowel op de Eng als op de zware kleigrond van Wageningen.

Persicaria amplexicaule ‘Rosea’- duizendknoop

Een zusje van de ‘Firetail’. Zoals de naam al doet vermoeden heeft deze duizendknoop roze aren. Oersterk.

Persicaria amplexicaule ‘Blackfield’- duizendknoop

Deze persicaria bloeit in dikke aren bloedmooi bloedrood. Blijft lager dan de meeste andere persicaria’s.

Potentilla recta- rechte ganzerik

Veertig cm. hoge plant met mooi, handvormig ingesneden bladeren. In juni tot augustus sierlijke stelen met daarop gele bloemen. Echt een mooie plant die vrijwel in elke type tuin past en niet kapot te krijgen is. Kan zich wel uitzaaien.

Primula vulgaris x veris- sleutelbloem

Primula vulgaris x veris is zover ik heb geëxperimenteerd, de primula die het ook nog op zandgrond goed doet.

Pulmonaria ‘Roy Davidson’- longkruid

Is voorjaar zonder longkruid en sleutelbloem wel voorjaar? Subtiele bloemen en mooi gevlekt blad. Bij een droge zomer kan het blad lelijk worden. Stoor je je daaraan, dan het blad gewoon terugknippen tot de grond.

Prunella ‘Grüss aus Isernhagen’- bijenkorfje

Dit bijenkorfje is een lage plant die maandenlang bloeit. Hij zaait zich niet uit. Kan voor in de border gebruikt worden, maar breidt zich wel enigszins uit. Wil je dat niet, dan op z’n plek houden door met de spa tot daar te steken waar je hem houden wil. Bijen weten dit bijenkorfje goed te vinden.

Rudbeckia fulgida deamii- rudbeckia

Opgenomen in het assortiment, omdat het een betrouwbare vaste plant is. En omdat deze rudbeckia bloeit op een tijdstip dat de zomerbloeiers zijn uitgebloeid en de echte herfstbloeiers nog moeten komen. Een lange bloeier en de beste onder de lage rudbeckia’s.

Rudbeckia nitida- rudbeckia

Een hoge plant van wel 2oo cm. hoog met grote gele bloemen voor de makkelijke tuinier. Deze rudbeckia doet het vrijwel overal. Je hebt door z’n omvang wat staan en je hebt er geen omkijken naar.

Salvia pratensis- veldsalie

Veldsalie is een mooie, inheemse schoonheid. Niet de makkelijkste plant in de tuin. Veldsalie verlangt een krachtige, droge grond. Bloeit ook niet heel lang. Maar als die bloeit dan heeft u een juweel die met grote, donkerblauwe bloemen bloeit en ijverig door insekten wordt bezocht.

Eén van de eerst bloeiende salvia’s.

Sanguisorbia officinalis- pimpernel

Een ijle plant van zo’n één meter hoog. In de bloei allemaal rode bolletjes. Verder een makkelijke plant. Eénmaal geplant en aangeslagen, hoef je er voor jaren niks meer aan te doen.

Scabiosa ochroleuca- duifkruid

Een plant die ik niet zou willen missen. Een plant waarvan aan alle kanten lucht zit. En met lichtgele bolletjes die in augustus verschijnen en maar door blijven bloeien tot in de late herfst.

Het enige nadeel wat ik heb kunnen ontdekken is dat die zich wel kan uitzaaien. Wil je dat niet dan de bloemstelen wegknippen voordat de plant in het zaad schiet.

Sedum ‘Matrona’- hemelsleutel

Een sedum in het assortiment voor de late bloei in de border. Deze hemelseutel heeft donker blad wat een accent geeft in de border. Verder is ‘Matrona’ sterk . Wat veel soortgenoten wel doen, doet deze hemelsleutel niet. ‘Matrona’ valt niet om, blijft het hele jaar goed op haar stelen staan.

Sedum ‘Herbstfreude’- hemelsleutel

Als een oude, vertrouwde zijn waarde heeft bewezen in de border, moet je hem gewoon in het assortiment houden vind ik.

Herbstfreude is een sterke sedum met stevige bloemschermen die voor de sedum zo karakteristiek is. Ik weet dat er mensen zijn die niet van sedums houden. Maar als je er wel van houdt, dan heet deze sedum terecht Herbstfreude.

Serratula tinctoria- zaagblad

Een bijen -en verfplant. Een inheemse plant die in het wild nog maar zelden voorkomt. Haar naam heeft de plant te danken aan de scherp, gezaagde bladeren. Met mooie distelachtige bloemen die er boven uitsteken. Een vrij onbekende plant, maar wel een beauty. Zaait zich niet uit en na de bloei ook nog mooi.

Solidago canadensis- guldenroede

De pluimguldenroede. Guldenroede kan zich enorm uitbreiden. De canadese guldenroede breidt zich ook wel enigszins uit, maar ik vind deze prima in de hand te houden. In het assortiment vanwege z’n late bloei en z’n mooie pluimen. Bloeit voor een guldenroede laat en redelijk lang en wordt dan goed bezocht door insecten.

Stachys officinalis ‘Hummelo’- andoorn

Een robuuste plant die het altijd doet. De plant is een rustpunt in de border. De paarse aren zijn stevig en worden intensief bevlogen.

Stachys officinalis ‘Rosea’- andoorn

Het zusje van ‘Hummelo’. Even robuust, alleen dan met roze bloemaren. Experimenteren met vaste planten moet je niet te bang mee zijn. Zo zal je bijvoorbeeld een stuk border waar ‘Hummelo’ en ‘Rosea’door elkaar zijn geplant, weinig zien en het geeft een verassend effect.

Stachys officinalis ‘Saharan Pink’- andoorn

Een subtiele, lage andoorn voor vooraan in de border. Saharan Pink heeft een subtiel, vrolijk, tweekleurig bloemetje.

Succisia pratensis- blauwe knoop

Een inheemse plant die lijkt op scabiosa. Het blad is langwerpig, van daaruit lange stelen met daarop een grote licht tot donkerblauwe bolronde bloemen. Een plant die wat mij betreft veel meer toegepast zou moeten worden. Trekt vlinders aan tijdens de bloei.

Succisella inflexa ‘Frosted Pearls’- succisella

Deze succisella lijkt op onze inheemse blauwe knoop. Alleen is ze nog luchtiger en zijn de bloemen wat kleiner en talrijker. En bloeit de succisella langer, van eind juni tot september.

Breidt zich wel uit, maar is ook makkelijk terug te zetten tot waar je de succisella wilt.

Symphytum grandiflora ‘Wisley Blue’- smeerwortel

Je moet ook planten in je assortiment hebben voor moeilijke plekken. Want ook doen de glossy bladen anders vermoeden, maar die heb je in het gewone leven zeker ook in vele tuinen.

Een lage smeerwortel. Om eerlijk te zeggen de rest van het jaar niet spectaculair, maar als die bloeit valt deze smeerwortel zeker wel op door z’n roze-blauwe bloempjes.

Combineer smeerwortel bijvoorbeeld eens met solidago canadensis, potentilla recta en aster turbinellis in een moeilijke hoek.

Telekia speciosa- koeieogen

Dekoratieve stevige, hoge plant. Bloeit van juni tot augustus met goudgele aster­achtige lintbloemen en grote imponerende bladeren. Een blikvanger achter in de border in een tijd dat er nog weinig hoogs in de border bloeit.

Teucrium hyranicum- gamander

Als je voor een mooie architectuur in de border lage aren wil gebruiken, kan deze teucrium uitkomst bieden. Het is een stevige plant, met alsmaar vertakkende purperroze bloemaren.

Thalictrum minus minus- kleine ruit

Een inheemse ruit die niet zo hoog wordt. Het blad is fijn varenachtig. De groengele bloempjes zitten in losse schermen en kan goed gebruikt worden in boeketten. Misschien iets minder exotisch dan sommige andere thalictrums, maar wel één die sterk is en niet wegvalt. Dit in tegenstelling tot vele andere thalictrums.

Thalictrum ‘Elin’- ruit

Een mooie, hoge transparante plant voor in de border. Samen met thalictrum minus de enige thalictrum die het ook goed doet op zandgrond.

Is hoger dan minus en bloeit ook overdadiger dan de inheemse minus.

Valeriana officinalis- valeriaan

Valeriaan is in juni met haar bloeiwijze al 1,5 m. geeft daardoor hoogte en bloei achterin de border in juni. Verder brengt de bloeiende valeriaan geur in de border. Een aangename geur waar je niet met je neus op hoeft te gaan staan maar die je al van afstand ruikt. In veel boeken staat dat de valeriaan het alleen goed doet op natte plekken. Maar in Wageningen doet die het zowel prima op de klei als op de zandgrond van de Eng. Het enige nadeel van de valeriaan die ik heb kunnen ontdekken is dat hij zich sterk uitzaait. Als je dit niet wil dan de bloeiwijze na de bloei afknippen.

Mooie, andere vaste planten

Alchemilla mollis- vrouwenmantel

De bekende vrouwenmantel met hun geplooide blad dat dauwdruppels als parels verzamelt. Door na de bloei de plant terug te snijden voorkom je uitzaaien. En wat je er voor terug krijgt is weer een frisgroene plant.

Alchemilla erythropoda- vrouwenmantel

Het lagere zusjes van de alchemilla mollis. In alles wat verfijnder. Daar waar alchemilla mollis het eigenlijk overal doet, is deze vrouwenmantel kieskeuriger. Ze heeft normale, niet te droge tuingrond nodig. Het voordeel is dat deze vrouwenmantel zich niet uitzaait.

Anemone hybrida ‘Hornorine Jobert’- anemoon

Ik vind een anemonen een must in de najaarsborder. Nadeel van best veel anemonen is dat ze na een tijdje gaan woekeren. Anemone ‘Hornorine Jobert’ heeft die neiging niet en met haar witte bloemen en gele meeldraden is ze al vanaf 1895 een beauty.

Aquilegia vulgaris - akelei

Als de akeleien gaan bloeien is het voorjaar in volle gang. De wilde akelei kan zich mondjesmaat uitzaaien.

Aster lateriflorus ‘Lady in Black’- aster

Door haar donker-purperachtige blad staat deze aster ook al voor de bloei in de border. Tijdens de bloei in het najaar veel kleine witte bloemen met een vaalpaars hartje.

Aster ‘Alice Haslam’- aster

Een lage aster. Groot voordeel van aster ‘Alice Haslam’ vind ik dat ze voor een lage aster tamelijk lang bloeit. De meeste lage asters zijn al uitgebloeid voordat je ernaar gekeken hebt. Dit heeft ‘Alice Haslam’ niet. Bloeit ook iets later dan de meeste herfstasters.

Astrantia major ‘Canneman’- zeeuws knoopje

Zoals de nederlandse naam al doet vermoeden doen astrantia’s het goed op zeeuwse klei. En ja, zeeuwse klei is geen gelders zand. Dus laten maar die zeeuwse knopen? Normaal zeg ik: ja. Er zijn zoveel plantensoorten en je hebt genoeg keuze aan planten die het op jouw grondsoort goed doen.

Dit is m’n principe en het is een goed principe. Maar vooruit één uitzondering om de regel te bevestigen. Astrantia’s zijn zo mooi. Gelukkig zijn er een paar variëteiten bij de astrantia’s die het ook redelijk goed doen op het zand. Astrantia ‘Canneman’ is er zo één. Bij deze astantia’s is mijn ervaring dat je ze de eerste 2 á 3 jaar niet helemaal aan hun lot moet overlaten. Wat compost bij het planten erbij. Als het in de zomer echt droog is, proberen niet te vergeten ze 2 x per week water te geven. Eigenlijk ben ik tegen water geven, daar selecteer ik op. Maar vooruit bij de astrantia bij de aanvang. Mijn ervaring is vervolgens dat als de astrantia ‘Canneman’ echt een pol heeft gevormd, ze bij warm weer nog wel kan teruglopen maar blijft dan wel staan en ze komt dan altijd terug.

Astrantia major ‘Pink Pride’- zeeuws knoopje

Voor mij de allerbeste astrantia voor op het zand. Uiteraard blijft het een astrantia, dus bij droogte zal deze astrantia ook teruglopen. Maar wel als laatste van de astrantia’s. Verder mooie bloemen en de langste bloei onder de astrantia’s.

Brunnera macrophylla- kaukasisch vergeet-mij-niet

De bekende kaukasische vergeet-me-niet. De plant verdraagt goed schaduw, maar kan ook in de zon staan. Boven de grote, hartvormige bladen steken in het voorjaar blauwe, luchtige bloempjes uit.

Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’- vergeet-mij-niet

Een vergeet-me-niet met gevlekt blad. De meeste planten met gevlekt blad vind ik te schreeuwerig en te onnatuurlijk. Vind ik niet van Jack Frost, en dan heeft zo’n zilverachtige vlek in de border zeker iets.

Campanula porscharskyana- klokjesbloem

Een lage campanula met lila-blauwe klokjes. Een sterke plant om voor in de border toe te passen.

Ceratostigma plumbaginoides- loodkruid

Opgenomen in de catalogus omdat loodkruid een lage plant is die nog laat bloeit. De meeste herfstbloeiers zijn hoog en zet je niet voor in een border. Loodkruid heeft opvallende azuurblauwe bloemen, die je goed doen op een regenachtige herfstdag. Ze kunnen zich wel licht uitbreiden. Wil je loodkruid in de border, dan met de spa daar houden waar je ze houden wil. Zeg maar een soort nagels knippen voor planten. Staat normaal niet in andere catalogussen, hier wel: loodkruid kan in een echt strenge winter wegvriezen.

Chrysantemum ‘Poesie’- chrysant

Een chrysant? Ja, een chrysant. Maar deze misstaat niet in een natuurlijke tuin. Chrysantemum ‘Poesie’ is de vaste plant die het bloeiseizoen der vaste planten afsluit.

Bloeit wit, dus nog een lichtpuntje voordat we echt de donkere dagen in gaan. Makkelijke, vaste plant.

Chrysogonum virginianum- goudster

Normaal heb ik alleen vaste planten in het assortiment die niet na een tijdje wegvallen. En vergis je niet, veel vaste planten die in de handel worden aangeboden vallen na 1 tot 3 jaar weg.

Deze goudster kan ook wel eens wegvallen. Toch in het assortiment, omdat deze goudster onbekend is en een hele lange bloeitijd heeft. Zoals de naam goudster al doet vermoeden bloeit deze plant geel.

Digitalis grandiflora- grootbloemig vingerhoedskruid

Een meerjarige vingerhoedskruid. In juni-juli 5 cm. grote, zachte roomgele bloemen, binnenin bruinachtige getekend. Digitalis grandiflora komt voor aan de bosranden van de Alpen, Pyreneeën en Siberische bossen.

Geum rivale- knikkend nagelkruid

Een polvormende vaste plant. Ze heeft haar naam te danken aan de mooie aan lange stelen hangende bloemen, die aan de buitenzijde roze-rode geaderd zijn en van binnen gelig. Het blad blijft het jaar door aantrekkelijk. Niet op een echte droge plek zetten.

Geum hybridium hort. ‘Feuerball’- nagelkruid

Een plant voor deze keer de doelgroep die van echt rood houdt. Ook zonder bloei is het nagelkruid een goede plant. Behaard, rondgevormd blad, groeiend in stevige pollen. Feuerball bloeit voor een geum lang door en is in die tijd een eye-catcher in de border. Om de drie à vier jaar scheuren doen alle geums goed.

Geranium ‘Dreamland’- ooievaarsbek

Bloeit roze en met geranium ‘Rozanne’ de langst doorbloeiende geranium. Even het eerste jaar goed vertroetelen (= in ieder geval water en mest, weet niet of toespreken helpt) tot hij goed is aangeslagen.

Geranium phaeum- ooievaarsbek

De bekende maar daardoor niet minder gewaardeerde geranium phaeum. Bekend omdat het een plant is die het eigenlijk altijd doet, zelfs op beschaduwde plekken. Ze bloeit donkerpaars. Geranium phaeum kan zich uitzaaien. Gebeurt dat in uw tuin en wilt u dat niet dan de bloeistengels afknippen voordat ze in het zaad schieten.

Geranium ‘Rolf’s Royce’- ooievaarsbek

Een geranium die in de loop van een paar jaar redelijk uitdijt. ‘Rolf’s Royce’ zit in het assortiment omdat ze ook lang door blijft bloeien.

Geranium ‘Rozanne’- ooievaarsbek

Nog zo’n langbloeier. Voor de mensen die geen genoegen nemen met dat de meeste vaste planten zo’n 3 tot 6 weken bloemen geven. De overbekende geranium ‘Rozanne’ die tot de eerste nachtvorst kan blijven bloeien.

Helianthus ‘Lemon Queen’- vaste zonnebloem

Een vaste zonnebloem. Herfstdepressies worden teruggedrongen door de vrolijke cirtoengele bloemen van deze zonnebloem.

Hemerocallis ‘Pardon Me’- daglelie

Lelie -en irisachigen brengen een sterke bladtextuur in de border die ik onmisbaar vind. Daglelies zijn ijzersterke planten. Deze daglelie is purperrood met een groengele keel. Als u de plant in de loop van de jaren te fors vindt worden dan gewoon scheuren en de grootte die u wenst herplanten.

Hemerocallis ‘Golden Chimnes’- daglelie

Nog een daglelie. ‘Golden Chimnes’ heeft een warmgele bloemkleur. Bloeit voor een daglelie lang. ‘Golden Chimnes’ ruikt niet zoals bijvoorbeeld Artemesia lactiflora op een warme zomerdag al vanaf een afstandje. Maar als u uw neus bij de bloem houdt zal die gevuld worden met een heerlijke bloemengeur.

Heuchera ‘Chocolate Ruffles’- purperklokje

Een betrouwbare heuchera. De bloei van aren met witte bloemen beginzomer is leuk. Maar deze plant wordt vooral gebruikt voor mensen die door het seizoen heen houden van een purperrood accent in de border. Een bladplant met zacht glanzen purperrood blad.

Hosta tardiana ‘Halycon’- hartlelie

Een mooie, lage hosta met een blauwe waas over het blad. ‘Halycon’ heeft wat dikker blad. Daarvan wordt ook bij ‘Halycon’ gezegd dat de slakken dit blad niet eten. Dit klopt niet, ’t is wel wat minder lekker voor ze dan dunbladige hosta’s Ze zullen van ‘Halycon’ afblijven als ze het voor het kiezen hebben. Ik heb een keer in een tuin bij een slakkenplaag gezien dat de slakken zelfs de rozemarijn aan het opeten waren. Dus ik bedoel maar.

Iris pallida ‘Dalmatica’- iris

Een iris waarbij het blad ook nog mooi blijft na de bloei. Dit vind ik vooral de kracht van deze iris. Want hoe mooi de bloemen ook zijn, ook deze iris bloeit net zoals alle andere irissen kort. Maar daarna geeft het zwaardvormige blad nog maanden een mooi architectonisch punt in de border.

Kalimeris incisa- kalimeris

Een goede plant om erbij te hebben in de border. Een sterke plant die de hele zomer doorbloeit met asterachtige bloemetjes. Is er nog een nadeel aan deze plant? Natuurlijk in de plantenwereld is het als in de mensenwereld. Ook aan een topmodel kan je altijd nog blijven sleutelen. Of je dat moet willen is een tweede. Bij de kalimeris is het zo dat als hij in de herfst is uitgebloeid de vorm van de plant instort. Nu is steevast de ecologische tip om altijd alle stengels door de winter te laten staan. Ik zeg: kijk wat je echt lelijk vindt en knip dat weg. Dan blijft er nog genoeg over voor onze kleine dieren in de winter. 

Limonium latifolium- lamsoor

Deze lamsoor is een kliene variant van zo’n 60 cm. hoog op het gipskruid. Limonium latifolium heeft leerachtig blad en tijdens de bloei bloemstengels vol met schermen lila-achtige bloempjes, zoals bij het gipskruid. Deze plant gaat jaren mee.

Lirope muscari- liriope

Weer een sterke plant. In het assortiment omdat liriope van zon tot schaduw kan. Het blad is grasachtig, de plant is niet hoog. Dus welkom voor een afwisselende textuur voor in de border. In de herfst volgt nog de bloei van dikke aartjes met kleine violette bloemen, die vanaf een afstandje op bolletjes lijken.

Lychnis chalcedonia- brandende liefde

Een plant die alleen geschikt is voor de echte rood-liefhebber. Geen zachte romantische kleur maar wel vlammend, die brandende liefde.

Oenothera fruticosa- teunisbloem

Dit is niet de tweejarige hoge teunisbloem. Oenothera fruticosa is een lage teunisbloem met gele bloemen, die een betrouwbare vaste plant is.

Omophalodus cappadocica ‘Cherry Ingram’- omophalodus

Dit is een lage voorjaarsbloeier voor in de halfschaduw. Gevallen voor Cherry Ingram omdat hij gentiaanblauwe bloemen heeft.

Penstemon digitalis ‘Joke’- schildpadbloem

Niet echt een makkelijk geslacht. De meeste soorten zijn verdwenen na een natte winter. Deze is goed betrouwbaar op een doorlatende, goede tuingrond (= geen zware klei). Deze schildpadbloem heeft purperrood blad. Bij de bloei verschijnen er boven het blad aren met witte, iets roze aangelopen bloemen.

Phlomis russeliana- brandkruid

Een decoratieve plant die er met haar kransen met lichtgele bloemen staat. Dit brandkruid is ook na de bloei nog het aanzien waard. Brandkruid doet het zowel in de zon als in de halfschaduw.

Phlomis tuberosa ‘Amazone’- brandkruid

Een voordeel van brandkruid vind ik dat het langlevende vaste planten is. ‘Amazone’ heeft lilaroze kransbloemen en is in plantopbouw ranker dan Phlomis russeliana.

Phlox ‘Bright Eyes’- vlambloem

Ik moet eerlijk zeggen dat ik heden ten dage de phlox niet de makkelijkste plant in de border vind. Wordt snel weg gegeten door slakken, veel huidige rassen vind ik op gewone tuingrond maar wat miezerig groeien. Maar ja, het is ook een mooie borderplant. Phlox ‘Bright Eyes’ doet het redelijk op het moerbed op de kwekerij. Het is een phlox met een roze bloem en in het midden een karmijnroze hartje.

Potentilla argyrophylla- ganzerik

Ganzerikken zijn sterke planten voor in de eerste rij van de border. Deze ganzerik heeft aantrekkelijk zilvergroen blad. Tijdens de bloei bloemen met een sprookjesachtige kleur van geeloranje met een zachtrood oog. Hele, mooie bloemen, maar bloeien helaas niet zo lang. In de catalogus opgenomen omdat het grijsgroene blad na de bloei ook nog aantrekkelijk blijft.

Potentilla ‘William Rollinson’- ganzerik

Een potentilla die wel lang doorbloeit. ‘William Rollinson’ heeft oranje bloemen, een kleur die je niet vaak tegenkomt in de vaste plantenborder.

Salvia ‘Blauhügel- salie

Nu volgen een aantal siersalie’s. De eetbare salie staat bij de keukenkruiden. Salie’s met hun aren brengen verticale textuur voorin de border. Salvia ‘Blauhügel’ is in het assortiment opgenomen omdat het een salie is met een intens mooi, lichtblauwe kleur.

Salvia ‘Dear Anja’- salie

Nog ééntje uit de selectie van Piet Oudolf. Piet heeft deze genoemd naar zijn vrouw Anja. Terecht, want het is echt een hele, mooie salie. ‘Dear Anja’ groeit wat minder compact en luchtiger dan de meeste salie’s. En met haar mooie paarsblauwe bloemen met een witte onderlip is het echt een schoonheid. De kwekerij in Hummeloo is ondertussen gestopt, zodat Piet en Anja meer van hun rust kunnen gaan genieten. Piet en Anja bedankt voor de tuinimpuls en tuinplanten die jullie aan de nederlandse tuincultuur hebben toegevoegd.

Salvia ‘Mainacht’- salie

Een salvia met donkerpaarse bloemaren die al vroeg in bloei staan, eind mei- begin juni. Vaak gevolgd door een nabloei in de nazomer.

Salvia glutinosa- salie

Een hele andere salvia dan de anderen. Bloeit geel, breidt zich langzaam uit en kan eventueel ook in de halfschaduw. Waar de meeste salvia’s goede groeiomstandigheden nodig hebben, is deze salvia ook geschikt voor moeilijkere hoeken.

Ik vind dat je naast de voordelen ook de nadelen van een plant moet benoemen. Salvia glutinosa bloeit als de meeste salvia’s niet lang.

Scabiosa lucida- duifkruid

Een meer compacte vorm binnen de duifkruid familie. Wordt zo’n 50 cm. hoog. Bloeit een lange tijd door met 3 – 4 cm. grote, lilablauwe bloemen waar een tikje rood in is verwerkt. Het blad is fijn ingesneden.

Tellima grandiflora- tellima

Prima bodembedekker. De tellima kan van zon tot schaduw. Ziet het hele jaar er goed uit, is sterk. Dus….

Tellima grandiflora ‘Rubra’- tellima

De groenbladige tellima is ijzersterk. ‘Rubra’ heeft bruinachtig blad en wordt toegepast voor zo’n kleureffect in de border. Is wel minder goed bestand tegen echte droogte dan de groenbladige tellima, maar in normale tuingrond doet ‘Rubra’ het goed. Tellima ‘Rubra’ kan diepere schaduw verdragen dan de roodbladige heuchera.

Thermopsis chinensis- thermopsis

Als je niet beter weet zou je denken dat je in mei een ranke lupine ziet bloeien. Thermopsis is minder pompeus dan lupine. Het grote voordeel van thermopsis is dat ze in tegenstelling tot de lupine ijzersterk is. Bij lupine krijg je vaak na een paar jaar een lelijk gat als de lupine wegvalt. Verder blijft thermopsis ook na de bloei nog aantrekkelijk staan, dit ook weer in tegenstelling tot de lupine die na de bloei als een plumpudding in elkaar zakt.

Vernonia crinita- vernonia

Een must voor de hoge herfstborder. Een typische vertegenwoordiger van de ‘tall-grass-prairie’. Gloeiende purper-violette distelachtige bloemen in schermvormige trossen op stevige stelen.

Veronicastrum virginicum ‘Rosea’- ereprijs

Een architectonische plant die ook nog een mooi wintersilhouet heeft. De aren staan in kransen en wijzen omhoog. ‘Rosea’ is een stevige veronicastrum.

Siergrassen

Achnaterum calamagrotis- zilverarengras

Vormt een pol met sierlijk, overhangende pluimen die aanvankelijk zilverkleurig zijn, maar al snel naar kaki-bruin verkleuren. Blijft tot diep in het najaar effectief. Verdraagt weinig concurrentie, dus een duidelijk plek geven.

Deschampsia ‘Goldtau’- ruwe smele

Een middelhoog gras, die lange tijd z’n bloeiwijze behoudt. De bloeiwijze is transparant met vele, kleine diamantjes aan lang grashelmen.

Piet Oudolf gebruikt dit gras in grote groepen als rustpunten gemengd met vaste planten in zijn borders.

Luzula nivea- veldbies

Een gras die aardig wat schaduw kan hebben. Veldbies blijft in de winter groen. Heeft voor grassen een aparte bloeiwijze. Mooi, taai gras. Overleefde zelfs een keer in de winter in een emmer vol met ijs waar ik per ongeluk een paar potjes veldbies in had laten staan.

Miscanthus sinensis ‘Kleine Silberspinne’ – prachtriet

Kleine Silberspinne is 160 cm. hoog. De plant heeft zeer fijn, witgenerfd blad. En in de bloei komen de kenmerkende miscanthus bloeihalmen goed boven het blad uit. De bloeihalmen van de Kleine Silberspinne zijn zilverrrood.

Miscanthus sinensis ‘Herman Russel’- prachtriet

‘Herman Russel’ is hoger en wordt groter dan ‘Kleine Silberspinne’. Met haar zilverwitte pluimen die veel prachtrieten kenmerkt is het nog een bezienswaardigheid in de border als de vaste planten al zijn uitgebloeid.

Een waarschuwing vind ik bij deze voor de meeste grote siergrassen wel op zijn plaats. Plant hoge siergrassen daar waar je er zeker van bent dat je ze daar wilt houden. Na een aantal jaar zijn deze siergrassen een stevige pol geworden. Wil je ze dan nog ergens anders planten of ze weg hebben, dan geef het een flinke krachtinspanning om de pol eruit te krijgen. Je kunt dit ook alleen maar met een goede, scherpe spade doen. Alleen voor de krachtpatsers onder ons: je kunt het ook beschouwen als een krachttraining bij het fitnesscentrum zonder er geld voor te hoeven betalen.

Molinia caerulea ‘Moorhexe’- pijpestrootje

Langzaamgroeiend pijpestrootje. Het meest statige gras met haar lange stevige bloeihalmen, die hoog boven het loof uitsteken.

Keukenkruiden

Allium schoenoprasum- bieslook

De gewone bieslook. Lekker in de omelet, in salades of in de soep. Bekende en sterke planten. Na 3 à 4 jaar scheuren.

Origanum vulgare ssp. hirtum- marjolein

Pizza-oregano, een lekker pittige meerjarige plant. Bijzonder geschikt voor culinaire doeleinden. Tijdens de bloei in de zomer komen vele insecten op bezoek. Sterke plant, kan teruggesneden worden.

Rosmarinus officinalis- rozemarijn

Voor degenen die het Zuiden in de Gelderse tuin willen ruiken. Onbeschut overleeft rozemarijn strenge winters bij ons niet. Rozemarijn wordt gebruikt bij vleesgerechten, in sauzen, voor kruidenazijn en bij vis.

Salvia officinalis- salie.

Sinds de oude tijden komt deze salie rondom de Middelandse Zee voor. Gebruik bij vlees. salade’s, sauzen en soepen. De thee is een gorgeldrank bij keelpijn. Ook bij salie geldt net zoals bij alle andere aromatische kruiden die verhouten, regelmatig de plant terugknippen om de verhouting en het uit één vallen van de salie te voorkomen.

Thymus vulgaris – duitse wintertijm

Een meerjarige, goed winterharde tijm. Zowel voor de keuken als in de tuin. Na de bloei de tijm afsnijden, zodat de tijm een mooie bol blijft.